Desete Besedarije

V torek, 26. septembra, so bile v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja jubilejne desete Besedarije.  Obiskovalci so do zadnjega kotička napolnili večnamenski prostor, kar je dokaz, da so se Besedarije resnično prijele.

Jubilej je bil tudi lepa priložnost, da smo dali priznanja Jožetu Romšku za športno udejstvovanje, Mariji Frantar za pevsko in literarno delo ter Mojci Sedminek za organizacijsko delo pri Ženskem pevskem zboru. Zahvalo za plodno sodelovanje je dobila Zinka Zavrl Križaj iz Zavarovalnice Triglav.

Ko je leta 2013 … pomlad prišla z rožami rdečim in z njimi prve Besedarije, si je bilo težko zamisliti, da je toliko avtorjev in avtoric pripravljeno deliti z nami znanje, izkušnje in čustva. V teh letih je sodelovalo 57   pesnikov in pesnic ter trije literarni teoretiki, ki so s svojimi prispevki v celofan zavili oceno nastopajočih avtorjev. Osem jih je sodelovalo dvakrat. Poezijo je predstavilo 19 avtorjev, ostali pa prozna dela, osebno-izpovedne pripovedi, spomine na starše, strokovne eseje, legendo o škratih in zli duhovih ali žive potopise o lepotah naše dežele in kraje onstran meje, kjer še živijo Slovenci.

 

Ob tej priložnosti smo predstavili tudi sms poezijo Toneta Janše, pesniški prvenec Brez zamere.