Kaj morate preveriti pred zimo?

Seveda se naslov nanaša na vaše avtomobile, vašo varnost in varnost drugih, ter v zvezi z zakonom, ki predpisuje, da morajo biti od 15. novembra dalje (do 15. marca naslednjega leta) avtomobili »obuti« v obvezne zimske gume. Glede na pričakovano jesensko deževno obdobje, temperature blizu ledišča in sneg na višje ležečih cestiščih, se razmere na cestah spreminjajo – na slabše.

Da ne bi bili negativno presenečeni, lahko tudi sami postorite nekaj, kar vam bo prihranilo neprijetnosti ob prehodu v temni in velikokrat »spolzki« del leta. Ne bo vam vzelo veliko časa.

  • Preverite vse žarnice v lučeh na vašem avtomobilu in jih po potrebi zamenjajte. Luči naj bodo redno očiščene umazanije, da boste bolje videli (in bili vidni).
  • Ne odlašajte z menjavo gum za zimske, kakšen teden prej pomeni tudi manj gneče pri vulkanizerjih, prav tako preverite starost pnevmatik, globino profila in redno tudi tlak v gumah.
  • Preverite stanje akumulatorja. Prehod v deževno in hladnejšo dobo preseneti mnoge voznike s praznim akumulatorjem, sploh če je avto v vlažnem okolju in če dlje časa stoji.
  • Preverite čistilo za šipe. Po potrebi s seboj vozite večjo plastenko že pripravljene tekočine za dolijte. Ni večje težave kot umazane šipe s prazno posodo za čistilo.
  • Preverite hladilno tekočino v motorju, sploh sredstvo proti zmrzovanju. Motor, hlajen samo z vodo in temperature pod ničlo ne dajejo ravno najboljšega rezultata za dolgo življenje motorja.
  • Preverite stanje brisalcev. Strgana guma pomeni, da bodo umazanijo le razmazali. Preverite tako sprednje kot zadnje brisalce, če jih vaš avto ima. In ko bo na steklu zmrzal, nikar ne uporabljajte brisalcev za čiščenje, saj jih s tem pospešeno uničite.

Vsekakor v vaš prtljažnik sodi tudi priporočena zimska oprema, kot so metlica za čiščenje snega, strgalo ali pršilo za odstranjevanje ledu z avtomobilskih stekel, rokavice, odeja in manjša snežna lopata.

Srečno vožnjo !