INTELIGENTNA POMOČ VOZNIKOM

Aktualne prometne razmere zahtevajo od voznikov vedno več naporov za varno vožnjo.

Na prometne razmere vplivajo tako cestna infrastruktura, gostota prometa, sama vozila kot tudi vedno starejša populacija udeležencev v prometu. Zato proizvajalci prevoznih sredstev stremijo za tem, da bi bila slednja čim enostavnejša za upravljanje in obvladovanje v kritičnih situacijah. Uvajajo nove tehnologije za obvladovanje vozil kot so kamere, senzorji, radarji in avtomatika (svetila, menjalniki, zavore, itd.). Vse navedeno pa je podprto z ustrezno programsko opremo, ki se odraža v številnih uporabnih, tako imenovanih asistenčnih sistemih.

Vsem novostim, pa sledi tudi zakonodaja. Tako je Evropski parlament izdal nove načrte za uvedbo obveznih omejevalnikov hitrosti pri vseh novih avtomobilih, ki se bodo od leta 2022 prodajali v EU, med drugim tudi s svežimi varnostnimi tehnologijami, ki jih bo treba namestiti. Varnostni komplet “Inteligentna pomoč pri hitrosti” je zasnovan tako, da uporablja prometne znake za omejitev hitrosti in podatke GPS navigacije za aktivno zmanjšanje hitrosti.

Evropski parlament (EU) predvideva, da bi lahko omenjena varnostna oprema zmanjšala število smrtnih žrtev na cestah EU za 20%. V Evropski fundacije za varnost v cestnem prometu, pa še izpostavljajo, da je poleg nove tehnologije, za njeno optimalno delovanje, potrebno izboljšati cestno infrastrukturo, ki bo zagotovila, da bodo avtomobili “prebrali” cesto in nam tako pomagali varno voziti.

Poleg že navedenega pa EU parlament zahteva, da bodo vsi novi avtomobili opremljeni s snemalniki podatkov, ki bi pomagali razjasnjevati kočljive prometne situacije in nesreče, ter z drugimi varnostnimi tehnologijami, ki so že na voljo po želji na številnih avtomobilih (npr.: pomoč pri vzvratni vožnji, pomoč pri zadrževanju voznega pasu in opozorila o odvračanju pozornosti…itd).

 

Več o asistenčnih sistemih, pa v naslednjih člankih.

 

Srečno in varno vožnjo !