Vsako leto se udeležimo več dnevnega izleta v tujino in tudi letos je bilo tako. Potovanje smo pričeli v četrtek sredi noči in proti jutru že prestopili mejo z Avstrijo. Mimo Dunaja smo se peljali in se čudili, koliko vetrnic za proizvodnjo električne energije imajo (preko 1250) pa ptički nič ne protestirajo.

Naš cilj je bila Bratislava, kamor smo prispeli malo po deveti uri. V lepem a malo vetrovnem vremenu smo si jo ogledali iz avtobusa in kasneje peš. Vodnik Jure nas je o tem lepem mestu seznanil že prej. Sprehod na grad in razgled od tam nam je odprl čudovit razgled na staro mestno jedro, Donavo z mostom, na katerem je razgledna ploščad oblike letečega krožnika, gotska katedrala sv.Martina (kronanje kraljev) in še marsikaj smo videli. Sledila je dolga vožnja do Krakova, namestitev v hotelu, večerja in počitek.

Sončno jutro nam je odprlo lep razgled na grad Wawel, ki smo ga obiskali in si ga ogledali. Prijazna poljska vodička nam je prisrčno predstavila mesto. Kasneje smo si vodeno ogledali še kraljeve zasebne in državne prostore v gradu. Tudi sami smo raziskovali mesto in tako dobili vtis mogočne poljske kulture ter države.

Zbudili smo se v deževno jutro, se spakirali in že je sledila vožnja do Auschwitza, kraja, kjer se je končalo življenje mnogih. Ogromna množica obiskovalcev, turobno vreme in predstavitev groze in razčlovečenja, ki so ga doživljali interniranci, se nas je močno dotaknila. Odšli smo v upanju, da se take norije ne ponovijo nikoli več.

Nadaljevali smo do znanega zimskošportnega centra Zakopani, kjer smo se otresli nelagodja, ki nas je spremljalo. Videli smo znamenito skakalnico (je palček proti naši Planici), se sprehodili po tem mondenem zimsko športnem centru in kdor je hotel je lahko zapravljal. Nadaljevali smo povratek proti domu in se ustavili za prenočevanje v slovaškem Ružonberoku v hotelu, da se reče.

Hladno jutro brez dežja nas je pospremilo na vožnjo do Banske Bystrice, ki nas je pričakala v soncu. Sprehodili smo se po središču mesta mimo trgovinic, muzejev, kavarnic in cerkva (krasno mesto). Lahko smo si privoščili kavo ali pivo pred odhodom proti Dunaju, kamor smo prispeli okoli tretje ure. Najprej je sledil ogled te cesarske prestolnice iz avtobusa, kasneje pa vodeno peš mimo veličastnih stavb do katedrale sv.Štefana. Šli smo mimo mondenih trgovin, ki nas niso pustile brezbrižne. Videli smo, kje je bila ustvarjena znamenita saher torta. Malo prosto in že smo drveli proti domu.

In, če strnemo vtise. Doživeli in videli smo mnogo, ugotovili, da nas vsi počasi prehitevajo. Za obiskati in doživeti pa nam je ostalo še veliko. Zahvala gre vodniku in voznikoma, ki so nas varno vodili vse dni našega potovanja.

Vsem, ki so prispevali fotografije pa hvala, kajti tako boste lahko še drugi doživeli v sliki naše občutke. Tisti pa, ki imate kakšne ideje za večdnevni izlet po tujini v prihodnjem letu, pa le pridite na dan s predlogi, preden oblikujemo plan za prihodnje leto.