Zaščita avtomobilov pred točo

Tudi letošnje poletje grozijo hude nevihte, ki s seboj prinašajo veter, obilne padavine in tudi točo. Toča je sicer razmeroma kratkotrajen pojav, ki redko traja več kot četrt ure, vendar pogosto povzroči precejšnjo škodo na strehah in fasadah objektov, predvsem pa na avtomobilski pločevini in steklih.

Pri zaščiti avtomobilov pred ledeno nevšečnostjo je najbolje zapeljati v garažo ali na pokrito parkirišče. Obstajajo tudi ponjave za zaščito pred točo. V sili so uporabne tudi debele volnene odeje, karton ali ovoj z mehurčki (priročna sredstva). Kljub temu lahko veliki kosi toče povzročijo ogromno škodo.

Ker so vremenske ujme zelo nepredvidljive, tudi ponjava ne predstavlja 100% zaščite vozila pred mehanskimi poškodbami. Ponjava lahko zaščiti vozilo v tolikšni meri, da ni pretirane škode in se kasnejša  popravila lahko izvedejo z bistveno nižjimi stroški.

Če vas pri nameščanju ponjave ali priročnih sredstev preseneti toča, čim prej poiščite zavetišče ali bolje zaščiteno mesto, medtem pa zaščitite glavo in vrat. Vozniki, ki jih med vožnjo ujame toča,  naj predvsem zmanjšajo hitrost  in če je mogoče in dovoljeno, poiščejo zaščito pod nadstrešnico ali v javni garaži. Če nobena od teh možnosti ni na voljo se je bolje ustaviti.

Srečno in varno vožnjo !