Vpliv zdravil na psihofizične sposobnosti ljudi in s tem udeležencev v prometu, postajajo vsakodnevne aktualne teme, posebej povezane z varnostjo v prometu, s postopki o prekrških, kazenskimi postopki ali odškodninsko odgovornostjo.

Vsak od nas se tekom življenja kdaj sreča z zdravili, ki lajšajo ali odpravljajo marsikatero zdravstveno težavo. Čeprav je njihov glavni namen in učinek zdravilni, pa imajo zdravila lahko tudi neželene stranske učinke.

Za udeležence v cestnem prometu so problematična tista izmed njih, ki zmanjšujejo tudi psihofizične sposobnosti. Pojavijo se na primer znaki zaspanosti, motenj ravnotežja, motorike, zmanjšane pozornosti, spremeni se hitrost in ustreznost odziva in poslabša tudi vid. Ob uporabi teh zdravil, se lahko bistveno zmanjša sposobnost aktivne udeležbe v cestnem prometu, še zlasti voznikov. Zato je pri jemanju takih zdravil potrebna še posebna pozornost.

Tako je na embalaži zdravil, ki zaradi svojih želenih ali neželenih, spremljajočih učinkov zmanjšujejo psihofizične sposobnosti, označeno z opozorilnima znakoma: rdečim polnim trikotnikom ( ) ali praznim trikotnikom v barvi napisa na ovojnini ( ). Poln rdeči trikotnik pomeni  absolutna prepoved vožnje, prazni trikotnik v rdeči barvi ali barvi napisa na ovojnici pa pomeni pogojno prepoved vožnje. To pomeni, da se pred zaužitjem le teh potrebno posvetovati  o njih učinkih z zdravnikom in/ali farmacevtom.

Obstajajo pa tudi zdravila, ki so v lekarni dosegljiva brez recepta, pa tudi lahko vplivajo na psihofizične sposobnosti zlasti voznikov. Mednje sodijo zlasti zdravila proti potovalni bolezni, za zdravljenje suhega kašlja, protibolečinska z vsebnostjo kofeina, za zdravljenje alergije in zdravila z zdravilnimi zelišči ali njihovimi izvlečki za pomirjanje.

Ob uživanju zdravil, drog in drugih psihoaktivnih snovi, pa  se srečamo tudi s problemom sočasnega uživanja alkohola. Ta poveča pomirjevalni učinek pomirjeval in uspaval, močnih analgetikov oziroma zdravil proti hudim bolečinam, nekaterih zdravil za zdravljenje povišanega krvnega tlaka in mišičnih relaksantov, ter zdravil za zdravljenje duševnih motenj. Pri čezmernem uživanju alkohola je ta učinek lahko povečan celo do te mere, da izzove komo ali celo smrt.

 

Zato previdno ob zaužitju zdravil in srečno v cestnem prometu !