Odgovornost voznikov v zimskih razmerah.

 

Prvi nižinski sneg nas je opozoril, da so se razmere na cestah in tudi pločnikih, bistveno spremenile. Te od vseh udeležencev v prometu zahtevajo več previdnosti, odgovornosti in prilagajanja razmeram. Poleg zasnežene in poledenele cestne infrastrukture, so se razmere poslabšale tudi zaradi krajšanja svetlega dela dneva, ter slabše vidljivosti zaradi snežnih padavin in megle.

Pa to še ni vse, kar vpliva na prometno varnost. Prav ob prvem snegu se je pokazalo, da smo nekako pozabili na predhodno navedene razmere, saj smo v jutranjih urah, doživeli slabo očiščene površine za pešce in to kar je najbolj zaskrbljujoče, neočiščena vozila.

Poleg obvezne zimske opreme na katero smo že opozorili, tokrat opozarjamo, da se na vožnjo lahko podamo samo z ustrezno očiščenim vozilom. To pa pomeni, da morajo biti očiščena snega in ledu vsa stekla na vozilu, vzvratna ogledala, svetlobna telesa in da na vozilu ne sme biti snega, ledu ali še časa drugega, kar bi se lahko razsipalo po vozišču in ogrožalo druge udeležence v prometu.  S tem vozniki izboljšujemo prvenstveno svojo in prometno varnost drugih udeležencev, izognemo pa se tudi globam, ki pa niso ravno nizke. Opredeljene so v 29. členu Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) in znašajo za neočiščeno vozilo 200€ (2. in 7. odstavek tega člena).

Pešce pa opozarjamo, da če le ni nujno, svojo pot prestavijo za kakšen dana ali dva, se odpravijo od doma kakšno uro ali dve kasneje in to v svetlem delu dneva, ter primerno oblečeni, kar pomeni svetla oblačila in z odsevnimi telesi.

 

Varno in srečno tudi v zimskih razmerah !