Kako zagotoviti varnost na potovanju z avtomobilom med pandemijo

 

Nova pandemija koronavirusa vpliva na ves svet. Najenostavnejši nasvet, kako ostati varen, je, da ostanemo doma. Kaj pa, če morate vseeno na pot z avtomobilom?

Pomembno je upoštevati dejstvo, da potovanje z avtomobilom ni brez tveganja, čeprav velja za nekakšno mobilno izolacijsko enoto, ki omogoča zmanjšanje stika z drugimi na nujnih poteh kot so nakupovanje hrane, zdravil ali drugih nujnih stvari.

Če se morate nujno odpraviti na pot z avtomobilom, je velika verjetnost, da boste morali prej ali slej točiti gorivo. Ne pozabite biti zelo pozorni na higieno na bencinskih črpalkah. Zmanjšajte stike z osebjem. Po polnjenju avtomobila takoj umijte roke ali jih vsaj razkužite z raztopino za razkuževanje rok – v avtomobilu bi morali imeti zadostno količino teh. V posodo za gorivo natočite toliko goriva, da bo polna, kar pomeni manjšo frekvenco obiska bencinske črpalke.

 

Glavno pravilo je čim manj stika z drugimi. Če pa je treba potovati, se zaščitite Pojdite sami in avtomobila ne delite z nikomer. Če morate iti v družbi, se prepričajte, da oseba nima akutnih simptomov bolezni dihal. Uporabite vsaj zaščito za obraza in rok. Izvajajte preventivne higienske ukrepe. Razkužite vse površine, ki se jih dotaknete pred potjo in po njej, še posebej, če avtomobil delite z nekom ali ga vozi kdo drug.

Čiščenje vzemite zelo resno: potrebno je razkuževanje volanskega obroča, menjalnika, ročne zavore, ročajev vrat, radijskega in infozabavnega sistema, ne pozabite na obvolanske ročice, naslon za komolce, ročice za položaj sedežev, okvirje vrat in zunanje kljuke vrat ali prtljažnika.

 

Za razkuževanje avtomobila uporabljajte vsaj 70 % alkoholne raztopine, prav tako pa izopropilni alkohol, ki ne bo povzročil škode površinam v vašem avtomobilu ob primerni uporabi.  Krpe iz mikrovlaken pa so idealne za čiščenje vseh površin in za vse načine čiščenja (po uporabi jih zavrzite ali operite in zlikajte pri dovolj viski temperaturi) .

Če potujete s sopotniki, uporabljajte zaščitno opremo, kar pomeni zaščitne maske in respiratorje ustrezne kakovosti (FFP3) ter zaščitna rokavice.

 

Ostanite doma, ostanite zdravi, sicer pa srečno vožnjo !r

Vir: PVV

 

P.s.: Več lahko preberete na naslednji spletni povezavi :

http://www.prometni-vestnik.si/prometna-varnost/nujni-ukrepi-zascita-ciscenje-in-dezinfekcija/