Nagrada Državljan Evrope za program Starejši za starejše

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Državljan Evrope za spodbujanje evropskega duha in vrednot. Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta – vsak lahko predloži eno kandidaturo. Odbor za podelitev nagrade izbere do 50 dobitnikov na leto ob upoštevanju geografske uravnoteženosti in enakosti spolov.

Prostovoljski program Starejši za starejše, ki ga usklajuje Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) in ki v sedanji obliki obstaja od leta 2004, sta za prejem nagrade predlagala evropska poslanca Igor Šoltes in Ivo Vajgl. Nagrado je ob navzočnosti skupine prostovoljk in prostovoljcev iz programa prevzela njegova pobudnica in nekdanja predsednica Zdus Mateja Kožuh Novak, ki upa, da bo priznanje EU spremenilo mačehovski odnos države do tega programa. Prostovoljci sicer delajo zastonj, a treba je plačati potne stroške, če uporabljajo avtomobil, denar je potreben tudi za 300 koordinatorjev, ki izobražujejo in usklajujejo 4000 prostovoljcev, je pojasnila gospa Kožuhova.

Podelitve nagrade smo se v Bruslju udeležili koordinatorji in prostovoljci iz 17 regij po Sloveniji. Dolgo vožnjo z avtobusom (1200km v eno stran) smo izkoristili tudi za izmenjavo izkušenj v programu Starejši za starejše in za navezavo stikov. Gorenjsko smo zastopale štiri udeleženke iz Naklega,  Škofje loke in Tržiča.

Milena Remškar

Foto Črt Kanoni in Milena Remškar. Več slik in video posnetkov si lahko ogledate na ZDUS-ovi FB strani .