Nošnja zaščitnih mask v vozilu

 

Glede nošenja zaščitnih mask v vozilu prihaja do številnih nejasnosti. V prispevku vam jih želimo razjasniti.

Nošenje zaščitnih mask je postalo obvezno v notranjosti javnih prostorov, ter po zadnjih ukrepih vlade tudi zunaj (z dopolnilom, da niso obvezne pri individualni rekreaciji, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre in na zelenih površinah).

Čeprav 35. člen, odstavek1. Zakona o pravilih cestnega prometa navaja: ”Voznik in učitelj vožnje med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno, ali vidno zaznavanje, ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon itd.)”, pa na Ministrstvu za infrastrukturo ob tem pojasnjujejo, da pravilna uporaba maske ne vpliva na voznika in njegove sposobnosti. Če je območje ust in nosu pravilno pokrito, oči in čelo pa so še vedno vidni, ne kršite zakona. Torej je v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede preprečevanja širjenja covid-19, uporaba zaščitne maske dovoljena. To je tudi stališče policije. Torej, če je uporaba maske dovoljena, pa je potrebno ravnati po naslednjih dveh pravilih.

 

– Če je voznik v vozilu sam ali z družinskimi člani, nošnja maske ni potrebna.

  V  primeru, da nosite očala, se nošnja klasičnih zaščitnih mask za volanom odsvetuje, saj v takšnih primerih pogosto prihaja do rošenja in zameglitev očal.

– Med vožnjo pa morate obvezno nositi zaščitno masko, če se vozite skupaj z osebami iz različnih gospodinjstev. V tem primeru je maska za vse sopotnike v vozilu obvezna.

 

Srečno vožnjo in ostanite zdravi !

 

Pripravil:

Miklavž Bole