Prevoz električnih koles

 

Električno kolo (e-kolo) v zadnjih letih postaja vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo. Po nakupu e-kolesa, pa je potrebno biti pozoren predvsem na dvoje: na kakšen način boste električno kolo prevažali z avtomobilom (če se ne začne vaše kolesarjenja na hišnem pragu) in kako pravilno upravljati takšno kolo.

Ko boste razmišljali o e-kolesu, morate pomisliti tudi na to, kako ga boste varno prevažali z avtomobilom. Če imate doma stare nosilce za prevoz koles je čas, da premislite o nakupu novih. Električna kolesa so namreč težja od klasičnih, saj tehtajo kar od 20 do 30 kilogramov, kar je absolutno preveč za klasične nosilce.

Primernih nosilcev, ki bi jih lahko namestili na streho avtomobila, za zdaj še ni. Tudi zaradi teže e-koles, je nameščanje le teh na strešne nosilce »garaško« delo. Zato velja, da e-kolo ne spada na streho avtomobila.

E-kolesa morate prevažati na nosilcih, ki jih pritrdite na vlečno kljuko oziroma zadek avtomobila. Tovrstni nosilci pa imajo še dve zelo praktični prednosti: so stabilnejši in bistveno bolj praktični za nalaganje.

V vsakem primeru morate pred nakupom in montažo dobro proučiti priporočila in navodila proizvajalca nosilca, kjer je navedena maksimalna dovoljena nosilnost. Če boste prtljažnik preveč obremenili, lahko nosilce poškodujete, zgodi pa se lahko celo, da kolo med prevozom pade, kar ima lahko usodne posledice.

In kako torej pravilno prevažati električno kolo?

Preverite največjo dovoljeno obremenitev vlečne kljuke. Na se odločite koliko e-koles lahko naložite. Skupna teža koles in prtljažnika ne sme presegati dovoljene obremenitve vlečne kljuke.

Pri montaži nosilcev na vlečno kljuko poskrbite, da bodo dobro pritrjeni po navodilih proizvajalca. Povežite elektriko, da bodo zadnje luči delovale, in prestavite registrsko tablico.

Previdno naložite kolesa. Nosilno konzolo trdno pritrdite na okvir kolesa in zategnite zanke kolesnih obročev. Pri nalaganju težja kolesa namestite čim bližje avtomobilu.

 

Zaradi teže na prtljažniku je zadnja os bolj obremenjena, kar lahko vpliva tudi na same vozne lastnosti avtomobila. Zato je pomembno, da v prvi vrsti prilagodimo hitrost vožnje, ki po nekaterih priporočilih ne bi smela presegati 110 km/h.

 

Varni in srečno vožnjo  !