Priprava kolesa na sezono

Za uspešno in varno kolesarjenje v novi kolesarski sezoni. Začnimo s tem, kaj lahko postorimo sami.

Najprej kolo dobro in temeljito očistimo. Tako bodo morebitne napake in okvare bolje vidne.

Okvir kolesa operemo s čistilom (namenskim čistilom, avtošamponom ali detergentom zapranje posode). Pri spiranju ne uporabljamo premočnega curka vode, da voda ne zaide v ležaje in pletenice.Verižnike in verigo očistimo z namenskim čistilom, ki ga lahko kupimo v vsaki kolesarski trgovini. Pri tem si pomagamo s čopičem in staro zobno ščetko. Enako čistilo kot za verižnike in verigo lahko uporabimo tudi za čiščenje obročnikov kolesa (po domače »felten«).

Preverimo gume (pnevmatike in zračnice), ki so čez zimo bržkone izgubile nekaj zraka, morda pa so celo povsem prazne. Ob ponovnem polnjenju se prepričamo, da zračnica ne pušča. Preverimo tudi plašč ali ni mogoče poškodovan ali preperel. Tudi izrabljenost profilaje predmet pregleda.

Posvetiti se je potrebno zavoram in preveriti pletenice, preveriti ali imajo klasične zavorne obloge dovolj »mesa« in ali zavore še dobro primejo. Nekoliko zahtevnejša kontrola zavornih oblog pri disk zavorah.

Več znanja in izkušenj zahteva pregled in ocena stanja verižnikov, verige in delov menjalnika. Preverite, ali je zobovje verižnikov v brezhibnem stanju, ali je prestavljanje tekoče in brez zatikanja in ali veriga teče enakomerno.

Po čiščenju in pregledu verižnikov, verige in menjalnika je čas za oljenje in mazanje gibljivih delov. Verigo naoljite z namenskim sredstvom za kolesarske verige. Za mazanje gibljivih delov menjalnika in drugih komponent kolesa, pa uporabite namensko olje ali mast, ki jo kupite v kolesarski trgovini.

Ne pozabimo na varnostno opremo kot so luči, odsevniki in najmanj še zvonec. Vse mora biti na svojem mestu in v funkcionalnem stanju. Ni odveč, če preverimo in zategnemo vse vijake, ali pa vsaj tiste, ki omogočajo ročno zategovanje. S tem na svoje mesto varno fiksiramo kolesa, krmilo in sedež.

Če nismo vešči opravilom ali nimamo časa je dobra in pametna izbira, da skrb za kolo prepustimo serviserju. Profesionalni serviser bo poskrbel za številne malenkosti in kolesu povrnili vrhunsko »kondicijo«. Poskrbljeno bo za gume, obroče in napere, pletenice in ovoje pletenic, pregled pedal, preizkus zavore, zavorne gumice, ploščice na čeljustih in diske. Poleg tega ne bo pozabil na zobnike in verigo, menjalnik, blažilnike, gonilne in krmilne ležaje in še in še. Kolo bo tako optimalno pripravljeno. To je tudi najbolj elegantna, predvsem pa hitra in učinkovita izbira, ki zahteva nekaj denarja. Tistim, ki radi dobro skrbijo za svoje kolo, strošek ne bo predstavljal velike ovire.

Če ste postorili vse našteto, je vaše kolo pripravljeno za nabiranje novih kolesarskih kilometrov. Poskrbite pa še zase. Preglejte oblačila (kolesarske hlače, kolesarsko majico), tudi čevlje in vetrovko. So vam še prav? Namreč zima del čudeže ! Kondicijo nabirajte postopamo. Izbirajte lahke poti, počasi povečujte razdaljo in naklon klancev sicer boste ponovno presenečeni, kaj lahko naredi zima !

Želimo vam obilo kolesarskih užitkov in čim manj nevšečnosti!

Viri: MigiMigi, Likeout, Kolesarnce Expert, Mediadesk