,

VARNO NA POČITNICE

Poletje je tu in s tem tudi obdobje, ko se odpravljamo na izlete in počitnikovanje. Je tudi čas v katerem se izredno poveča promet, kot posledica migracij zlasti morja željnih turistov. Za letošnje leto pa je značilen tako imenovani »upočasnjen« promet, ki podaljšuje pot do na primer slovenskih obmorskih destinacij tudi do 50 minut.  Poleg upočasnjenega prometa pa na vozne razmere vpliva vročina, poletne nevihte tudi s točo, zastoji in razna cestna vzdrževalna dela.

Take razmere od voznikov, posebno starejših, zahtevajo ustrezne priprave, ki poleg brezhibnega vozila in osebnih dokumentov, zahtevajo tudi točno načrtovano pot, poln rezervoar goriva, dodatno količino tekočine za pitje, spočitost in mentalno pripravo.

Ustrezno pozornost namenimo tudi nalaganju in pritrjevanju prtljage. Tej onemogočimo kakršno koli premikanje, še posebno težjim kosom in predmetom na strešnih prtljažnikih. Kako pomembno je to pove dejstvo, da je naletna teža 200 g mobilnega telefona, pri trku s hitrostjo 50 km/h, 5-6 kg.  Posebno pozornost pa namenite vožnji pod nadstrešnice in podzemne garaže, če vozite kolesa na strešnem prtljažniku.

Med samo vožnjo pa je potrebno zagotavljati primerne klimatska razmere, prezračenost vozila (zlasti ob zastojih) in biti pozoren na znake utrujenosti.  Ob pojavu zehanja, pogostega mežikanje z veki, občutku potrebe po počitku ali izgubi  pozornosti, se v najkrajšem možnem času ustavite na varnem mestu in poskrbite za ustrezno psihofizično stanje. Na daljših vožnjah, ne glede na predhodno  omenjeno, pa po približno dveh urah vožnje poskrbite za postanke.

Pa veliko varnih kilometrov ob defenzivni in strpni vožnji !