IZLET V DALMACIJO Z OBIRANJEM MANDARIN

Člani društva DU Tržič smo se od 7.10.2021 do 10.10.2021 udeležili težko pričakovanega izleta po Dalmaciji z obiranjem mandarin. Program in pot je vodič prilagodil vremenskim razmeram in z humorjem poskrbel, da nas mejni prehodi med BIH in Hrvaško niso spravljali v slabo voljo.

V četrtek smo se v deževnem vremenu sprehodili po mestecu Stone in si od daleč ogledali trdnjavo in obzidje. Sledil je ogled vinske kleti na polotoku Pelješac z degustacijo sira, pršuta in vina.

V petek smo si v notranjosti BIH  ogledali srednjeveško mesto Počitelj, ki stoji nad reko Neretvo in je uvrščeno na seznam Unesco. Po ogledu mesta smo se odpravili na slikovite slapove Kravice na reki Trebižat. Sledila je vožnja v dolino reke Neretve, kjer so nas s tradicionalnimi ladjicami odpeljali v nasade mandarin. Po končanem obiranju so nam ob zvokih dalmatinske glasbe postregli s toplo malico.

Sobota je bila namenjena ogledu otoka Mljet. Z lokalno vodičko smo se sprehodili po Narodnem parku Mljet. Z ladjico smo se odpeljali na otoček sv. Marije kjer smo si ogledali benediktinsko cerkev in imeli prosto za samostojne oglede in razvajanje.

V nedeljo smo se po zajtrku v deževnem vremenu odpravili v Šibenik. Po ogledu mesta smo se okrepčali in se odpravili proti Tržiču.

Čeprav nam vreme ni bilo naklonjeno, smo se dobre volje in polni novih vtisov v jutranjih urah vrnili domov.  Darinka Tišler