Izzivi parkiranja

Tudi v našem mestu se srečujemo z gnečo na parkiriščih oziroma pomanjkanjem prostih parkirnih mest. Kljub vztrajnemu iskanju prostega parkirnega mesta, se ga v časovni stiski večkrat tudi ne najde.  Vozniki v takih primerih najdemo kup kreativnih rešitev, ki pa se lahko končajo tudi z obvestilom redarstva, nalepljenim na vetrobransko steklo, zaparkiranim drugim ali lastnim vozilom, jezo stanovalcev, itd.

Osnovno načelo parkiranja je, da je dovoljeno na označenih parkirnih mestih. Upoštevati pa moramo tudi oznake, ki nekatera parkirna mesta namenjajo specifičnim vrstam vozil oziroma uporabnikom. Zato npr. nikoli ne smemo parkirati na prostoru za dostavo, na parkirno mesto, rezervirano za vozila, ki prevažajo otroke v otroških vozičkih, na parkirnem mestu za električna vozila ali pa na parkirnem mestu za invalide.

V 65. členu Zakona o pravilih v cestnem prometu (ZPrCp)  je določeno, kje sta ustavitev in parkiranje dovoljeni in kje prepovedani. Ker je ta člen obsežen, vam svetujemo, da si ga preberete na spletnem naslovu: (https://www.iusinfo.si/zakonodajna-knjiznica/zakon/Z10665FE/clen/65?gad_source=1&gclid=CjwKCAiArLyuBhA7EiwA-qo80Bwe7ktOanYi8nxMfYVM8gwcg8EaQFEc5EaD30-CuUiAuKmRnxh2WxoCsWEQAvD_BwE)

V vsakem primeru, pa je ustavljanje in parkiranje prepovedano tam,  kjer je to v nasprotju z omejitvami in prepovedmi, izraženimi s prometno signalizacijo.

ZPrCP je tudi jasen glede ustavljanja in parkiranja na mestih za električna vozila saj določa, da je dovoljeno za e-tipe vozil, sicer pa prepovedano. Za polnilna mesta za električna vozila pa velja, da se lahko e-vozilo polni, ne more pa tam zgolj parkirati.

Pomembno je zavedanje, da je lahko napačno parkiranje življenjsko ogrožujoče. To se zgodi, če onemogočimo dostop intervencijskih vozil, kadar s parkiranjem ogrozimo hojo peščev in vožnjo kolesarjev na kolesarskem pasu ali kolesarski stezi.

In kako se izognemo skušnjavam napačnega ustavljanja in parkiranja ?

  • Najlaže je, da se v skušnjavo sploh ne spravimo, kar pomeni, da načrtujete čas in namensko lokacijo potovanja.
  • Še bolje pa je, da uporabite javni prevoz, kolo, taksi ali pa se sprehodite do namenske lokacije.
  • Na pot se odpravite dovolj zgodaj, da boste imeli čas za iskanje parkirnega mesta. Pogosto se namreč zgodi, da je napačno parkiranje posledica časovne stiske.
  • V naprej se sprijaznite tudi s stroškom, ki ga boste imeli z uporabo parkirišča s plačljivo parkirnino.

Zavedajte se tudi da imate starši in stari starši ključno vlogo pri prometni vzgoji, saj ste zgled svojim otrokom in vnukom. Če boste nepravilno parkirali, ne boste le kršili pravil, morda ogrožali druge soudeležence in kazali svoj odnos drugim, ampak boste dajali tudi slab zgled svojim otrokom in vnukom.  Vsak posameznik prispeva k boljši prometni kulturi tudi s pravilnim parkiranjem in ozaveščanjem drugih o pomembnosti te teme. Vzpostavitev kulture spoštovanja parkirnih pravil je bistvena za zagotavljanje varnosti in udobja vseh udeležencev v prometu.

Vir: Zavarovalnica Triglav – Vozim se