JESENSKO ZIMSKE RAZMERE V PROMETU

Prehajamo v obdobje leta z večjo verjetnostjo prometnih nesreč, ko smo udeleženci v prometu bolj ogroženi.

S krajšanjem svetlega dela dneva, slabšanjem vremenskih razmer in nizkim horizontom sonca, se varnostne razmere udeležencev v prometu slabšajo. K temu prispevamo tudi sami z neprimernim oblačenjem, neuporabo odsevnih predmetov, ne nujni hoji v temnih delih dneva  in ne nujni vožnji, z na zimo neprimerno opremljenimi prevoznimi sredstvi.

Zato ocenjujemo, da je nastopil primeren čas, da vas ponovno opozorimo na tveganja, ki nas kot pešce čakajo v prometu. Pešci namreč sodimo  med najranljivejše udeležence v cestnem prometu.  Zato bi morali upoštevati vsa že večkrat izrečena in napisani pravila kot so:

  • Planirajmo svoje pešpoti po poteh, opremljenih s hodniki za pešce, prehodi za pešce, z manj prometa in ob svetlem delu dneva, ter ob primernih vremenskih razmerah.
  • Ob tem nosimo svetla oblačila in primerno obutev.
  • Opremimo se z odsevnimi oblačili in/ali predmeti, ter jih uporabljajmo pravilno in nemudoma ob zmanjšani vidljivosti.

Prav tako pa je pomembno, da se vseh navedenih dejstev o dolžini svetlega dela dneva, o vremenskih pojavih, kot so sneženje, poledica in megla, zavedajo tudi vozniki motornih vozil.

Tudi zanje veljajo enaka priporočila kot za pešce s tem, da morajo biti med vožnjo bolj pozorni, ter da morajo poskrbeti še za opremo svojih motornih vozil.

Zakonsko je določena vrsta in karakteristika avtomobilskih plaščev (1. odstavek 29. člen Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP)). Sicer pa naj še preverijo delovanje zavor, svetlobnih teles, brisalcev in zmenjajo tekočino z pranje avtomobilskih stekel. Priporočljivo pa se  je opremiti še z opremo iz spodnje animacije.

V primeru sneženja ali zamegljenih stekel, pa pred vožnjo odstranite sneg s celotne površine vozila, ter čistite avtomobilska stekla (2. odstavek 29. člen Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP)).

Srečno in hvala za razumevanje !