PRIPRAVA KOLESA IN E-KOLESA NA NOVO SEZONO

Toplejši in daljši dnevi nas vabijo v naravo in s tem tudi na ceste. Izjeme niso kolesarji, ki so, po daljšem »mirovanju«, željni novih kilometrov in dogodivščin na naši cestni infrastrukturi, ki ni od jeseni doživela pomembnejših sprememb. Predno pa se podamo na kolesarjenje, pa se je potrebno zavedati, da nas na cestišču lahko doleti marsikaj od udarnih lukenj, posipnega materiala, vlažnega cestišča in neurejenih bankin. Tudi naše veščine in fizična pripravljenost je nižja. Preveriti pa je potrebno tudi tehnično stanje kolesa in pa osebne varovalne opreme. Opraviti je potrebno letni servis. V ta namen vam posredujemo nekaj potrebnih-priporočljivih opravil, ki jih dopolnite s tistimi objavljenimi na spletnem naslovu: http://www.dutrzic.si/novice/priprava-kolesa-na-sezono/
Skratka, v izogib nepotrebnim presenečenjem in težavam, se je pred pričetkom kolesarske sezone potrebno dobro pripraviti. Če se osredotočimo na tehnično brezhibnost kolesa in če se počutimo sposobnega, potem se lotimo naslednjih korakov.
1. Temeljito čiščenje
Kolo najprej temeljito očistimo. Tako bodo morebitne napake in okvare bolje vidne. Okvir kolesa operemo z namenskim čistilom ali, če tega nimamo, z avtošamponom ali detergentom za pomivanje posode. Pri spiranju ne uporabljamo premočnega curka vode, da voda ne zaide v ležaje in pletenice. Če uporabljamo visokotlačni čistilnik (po domače: štrajfiks, kerher, vap), škropimo previdno in z večje razdalje.
Verižnike in verigo očistimo z namenskim čistilom, ki ga lahko kupimo v vsaki kolesarski trgovini. Pri tem si pomagamo s čopičem in staro zobno ščetko. Če ničesar od tega nimamo pri roki, lahko uporabimo tudi sprej za čiščenje avtomobilskih uplinjačev ali sprej za čiščenje avtomobilskih zavor. Pri tem pazimo, da agresivne tekočine ne pršimo po okvirju.
Enako čistilo kot za verižnike in verigo lahko uporabimo tudi za čiščenje obročnikov kolesa (po domače: felten). Več na: https://citymagazine.si/kako-pravilno-ocistiti-kolo-enostavni-triki-in-osnove-ciscenja-kolesa/
Za e-kolesa velja, da pred čiščenjem najprej odstranite baterijo. Umivati ga pričnete z mokro krpo ali ščetko, da odstranite umazanijo z bolj zahtevnih z mest, kot so pedala in prostor med naperami koles. Z vlažno krpo lahko očistite tudi električne komponente in motor. E-kolesa ne spirajte z vodnim curkom, saj voda lahko prodre v električne komponente in jih poškoduje.
2. Zavore
Zavorne ploščice se po določenem času uporabe obrabijo in jih je potrebno zamenjati. Prepričajte se, da so zavore odzivne. Zavore se ne smejo zatikati in morajo popolnoma ustaviti kolo, ko je le-to v teku. Bodite pozorni tudi na zvok zavor, na škripanje ali drgnjenje. V takšnem primeru je potrebno kolo peljati na servis, da zavore preveri mehanik.
Sicer je zamenjava zavornih oblog na klasičnih V-zavorah je enostavna in jo lahko opravimo sami. Nekoliko zahtevnejša je zamenjava zavornih oblog pri disk zavorah. Če nismo prepričani v svoje sposobnosti, menjavo raje prepustimo serviserju, saj so zavore edina neboleča stvar, s katero lahko ustavimo kolo.
3. Pnevmatike in tlak v pnevmatikah
Če je tekalni del profila pnevmatike obrabljen (1mm ali manj), če so boki napokani (od starosti) ali poškodovani, le te kličejo po zamenjavi, s katero ne odlašajte.
Izbira tipa pnevmatike je odvisna od podlage in načina vožnje (cestne ali tourig, križanke med cestnimi in treking, treking, gorske). Najenostavneje pa je, če uporabite enak tip pnevmatike, kot ste jo uporabljali do sedaj. Ne glede na to, kje večinoma kolesarite in kateri tip pnevmatike boste izbrali, kupite takšne z dodatno zaščito proti predrtju. Kupite tudi novo rezervno zračnico, ki jo vedno vzamete s seboj na kolesarjenje. V kolikor jo že imate od prejšnjih let, pa preverite ali ni mogoče že poškodovana ali preperela.
Običajno se tlak v pnevmatikah v času neuporabe kolesa zniža. Pomemben za varno in udobno kolesarjenje je, da je le ta primeren. Podatek o priporočenem tlaku je napisan na samih pnevmatikah in v servisni knjižici.
4. Kaj je še potrebno postoriti ?
Po čiščenju (točka 1) in pregledu verižnikov, verige in menjalnika je čas za oljenje in mazanje gibljivih delov. Verigo naoljite z namenskim sredstvom za kolesarske verige Odvečno mazivo obrišite, da se umazanija ne bi oprijela verige in je tako obrabila. Za gibljive dele menjalnika in drugih komponent kolesa, lahko uporabite namensko olje ali mast, ki jo kupite v kolesarski trgovini, nič pa ne bo narobe, če uporabite silikonsko mast v spreju.
Potrebno je preveriti tudi stanje verižnikov, verige in menjalnika. Preverite, ali je zobovje verižnikov v brezhibnem stanju, ali je prestavljanje tekoče in brez zatikanja in ali veriga teče enakomerno. Priporočljivo je tudi izmeriti raztegnjenost verige kolesa, kar bodo s posebnim orodjem naredili na kolesarskem servisu. Raztegnjena veriga namreč vodi v poškodbe verižnikov.
Če tudi po mazanju veriga ne teče gladko ali če prihaja do zatikanja pri menjavanju prestav, je bržkone potrebna fina nastavitev menjalnika. Če niste prepričani, kako to storiti, ali če kljub večim poskusom rezultat ni nič boljši, priporočamo obisk kolesarskega servisa.
Pred prvo uporabo kolesa pričvrstite in nastavite sedež. Ohlapen sedež lahko povzroči težave in neudobno vožnjo. Prav tako je potrebno preveriti, ali so na kolesu zrahljani vijaki in če so, jih je potrebno zategniti. https://www.delo.si/polet/kolo-si-lahko-nastavimo-tudi-sami/

Pri e-kolesih, pa je potreben pregled oziroma vzdrževanje baterije in potovalnega računalnika.
Baterija in potovalni računalnik sta najpomembnejša dela električnega kolesa. Pregled obeh pa je delo, ki ga lahko opravi samo za to pooblaščen servis, ki bo poskrbel tudi za posodabljanje programske opreme.

Velja pa še posvetiti kanček pozornosti varnostni in zaščitni opremi, tako kolesa (luči, odsevniki, zvonec) kot tudi osebni (zaščitna čelada, oblačila, rokavice).

Pa srečno in varno kolesarjenje !