VOŽNJA NA POČITNICE

Smo v času polenih počitnic, ki so praviloma povezane s potovanji, zlasti v južne obmorske kraje. Za starejše voznike so poseben izziv tako iz vremenskih razmer, dolžine in časa trajanja vožnje, dodatno obremenjenih avtomobilov, kot tudi  cestne infrastrukture in bistveno povečane gostote prometa, običajno povezane z zastoji.

Glede na predhodno omenjena dejstva je priprava na vožnjo zahtevnejša. Od nas zahteva primerne aktivnosti, ki se začnejo, kljub redno vzdrževanemu avtomobilu, s preverjanjem  količine motornega olja, zavorne tekočine, količine sredstva za pranje stekel, obrabljenosti metlic brisalcev, delovanja svetlobnih teles in stanja akumulatorja. Posebno pozornost je treba nameniti pnevmatikam in tlaku v njih, ki naj bo nekoliko povečan (praviloma za 0,2 bara). V primeru vleke prikolice, je potrebno preveriti še stanje vlečne kljuke in svetlobnih teles, samo stanje prikolice, zlasti njenih pnevmatik. Na pot se odpravljamo tudi s polnim rezervoarjem goriva oziroma polnim akumulatorjem pri e-avtomobilih.

Izrednega pomena je pravilno delovanje klimatske naprave, saj nam, zlasti v upočasnjenem prometu, zastojih in vročini, omogoča lažje premagovanje vročinskih obremenitev. Stanje v koloni je za voznika in sopotnike že samo po sebi stresno in naporno, morebitna okvara klimatske naprave, pa vse skupaj še poslabša, nenazadnje lahko vpliva tudi na naše zdravje in splošno počutje.

Tudi nalaganju in pritrjevanju prtljage je potrebno nameniti dovolj pozornosti s tem, da težje kose zložimo na dno prtljažnega prostora in ob naslonjalih zadnjih sedežev. Pazimo, da višina prtljage ne presega višine naslonjačev zadnjih sedežev. V primeru prtljage na strešnih nosilcih, pa velja posvetiti pozornost pritrditvi le te, ter vožnji pod nadstrešnice in podzemne garaže.

Poleg brezhibnega vozila in osebnih dokumentov, pa se moramo tudi kot vozniki ustrezno pripraviti. Pot moramo točno načrtovati tudi z izbiro manj obremenjenih prometnic, dneva (izogibajte se petkov, sobot in nedelj) in ure potovanja (izogibajte se času med 9:00 in 17:00 uro).  Upoštevati je potrebno vremensko napoved in aktualne informacije o stanju prometa na relaciji kamor potujete.

Na pot se odpravimo samo spočiti in naspani, z dodatno količino tekočine za pitje, kakšnim prigrizkom in mentalno pripravljeni. Sprejemljiva je tudi nočna vožnja, ki ima svoje prednosti in tudi v temi se do želene destinacije da priti varno. Poskrbite pa, da ne boste podcenjevali nočnih razmer na cesti in precenjevali svojih sposobnosti za vožnjo.

Med vožnjo je potrebno zagotavljati primerne klimatska razmere, prezračenost vozila (zlasti ob zastojih) in biti pozoren na znake utrujenosti.  Ob pojavu zehanja, pogostega mežikanje z veki, občutku potrebe po počitku ali izgubi  pozornosti, se v najkrajšem možnem času ustavite na varnem počivališču. Tu pa bodite pozorni na nevarnost tatvin in ves čas nadzirajte vozilo in predmete v njem. V primeru, da se od vozila oddaljite, ne puščajte le tega odklenjenega, ne puščajte odprtih oken in vrat na vozilu, ne puščajte predmetov, predvsem vrednejših (torbic, denarnic, prenosnih računalnikov…) na vidnem mestu v vozilu in imejte vrednejše predmete pri sebi in pod nadzorom.

Na avtocesti ali hitri cesti moramo vozniki takoj, ko opazimo, da se promet ustavlja z razvrščanjem skrajno levo, če smo na prehitevalnem pasu, oziroma skrajno desno, tudi na odstavni pas, če smo na voznem pasu, vzpostaviti reševalni pas. Zapuščanje vozila,

ki stoji v koloni, je smrtno nevarno. Voznik in sopotniki vozila ne zapuščajo, če to ni nujno potrebno.

Pred potovanjem v tujino je pomembno, da se preveri veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, pa je priporočljivo urediti dovoljenje za vožnjo tujega vozila.

Za izbrano državo dopustovanja preverite, ali zanjo potrebujete zeleno karto. Priporočljivo je tudi mednarodno vozniško dovoljenje. Vozniki s slovenskim vozniškim dovoljenjem ga potrebujejo, če potujejo v neevropske države. Vozniki morajo imeti v tujini poleg mednarodnega vozniškega dovoljenja, vselej s sabo tudi nacionalno vozniško dovoljenje.

Veliko varnih kilometrov in prijetno počitnice !