,

IZZIVI JESENSKO ZIMSKIH RAZMER NA CESTI

IZZIVI JESENSKO ZIMSKIH RAZMER NA CESTI

Dež, vodni prš, megla, zarošena stekla, sneg in poledica so realnosti v jesensko zimskem obdobju. Vsa ta vremenska dogajanja onemogočajo jasen pogled iz vozila. Avto na mokri in spolzki cesti ni več tako stabilen in vodljiv kot na suhi. Dnevi pa so tudi krajši, zato več vozite v mraku ali ponoči, ko je težje opaziti predmete na in ob cesti. Izzivov jesensko-zimske vožnje je veliko. Pa jih obvladujete ?
Sicer vam pri obvladovanju lahko veliko pomagajo sodobni asistenčni (varnostni) sistemi, ki pa jih žal nimajo vsi avtomobili in žal tudi ne morejo v celoti nadomestiti voznika. Tako je hud naliv še vedno prevelik izziv tudi za sodobne varnostne sisteme.
V močnem dežju, toči ali sneženju nujno prilagodite hitrost vožnje. Vklopite brisalce in zaradi slabše vidljivosti povečajte varnostno razdaljo. Da zmanjšate možnost zdrsa, se izogibajte sunkovitemu zaviranju ali nenadnim močnejšim zasukom volana. V predorih ali pod nadvozi pa se ne ustavljajte, saj je to prepovedano in smrtno nevarno.
Ob sneženju ali zmrzali pred vožnjo očistite avtomobil in stekla. Stekla boste najhitreje odrosili, če vklopite klimatsko napravo in gretje. Ne brišite jih, saj se lahko zgodi, da boste zaradi umazanije na oknih in kapljic, ki bodo nastale pri brisanju, videli še slabše.
Ko vas na cesti ujame megla, je pomembno, da vidite in ostanete vidni. Zato prižgite sprednje in zadnje meglenke. Če vidite le 50 metrov daleč, hitrost ne sme preseči 50 km/h. To je meja, do katere lahko pravočasno reagirate in se varno ustavite, če naletite na oviro ali nezgodo. Ko se vidljivost izboljša, ali če vas dohiti drugo vozilo, obvezno ugasnite zadnje meglenke.
Ko avto splava, morate s čim manjšimi popravki na volanu speljati na boljšo podlago. Volan pustite čim bolj pri miru dokler avto ne dobi stika s cestiščem. Pritisnite na sklopko in s tem razbremenite pogonska kolesa dodatnih sil, ki bi lahko jeziček na tehtnici prevesile na stran zdrsa.
Če se vam v slabem vremenu pripeti nezgoda ali okvara avtomobila, najprej poskrbite, da boste vidni. Preden zapustite vozilo, si oblecite odsevni telovnik, se prepričajte, če lahko varno izstopite, potem pa 100 metrov za mestom kjer ste vozilo ustavili, postavite varnostni (opozorilni) trikotnik in se umaknite skrajno desno, na AC in HC pa za odbojno ograjo.

Varno in preudarno na cesti !