E- vinjeta

S 1. decembrom 2021 bodo v Sloveniji prvič na voljo elektronske vinjete (v nadaljevanju e-vinjeta). Tako bomo lahko kupili letne in polletne vinjete samo še v digitalni različici.  Tedenske in mesečne vinjete se bo do 31. januarja 2022 še naprej uporabljalo v obliki nalepke. S 1. februarjem 2022, pa bo tudi tedensko in mesečno vinjeto, nadomestila e-vinjeta.

Nakup e-vinjete bo mogoč po spletu in na fizičnih prodajnih mestih. Cene vseh vrst vinjet pa ostajajo nespremenjene.

E-vinjeta je sodoben način plačevanja cestnine za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3.500 kilogramov. Do sedaj poznane vinjete, ki smo jih letno lepili in odstranjevali z vetrobranskih stekel, so tako preteklost. E-vinjeta je vezana na registrsko tablico vozila. Ob nakupu morate navesti pravilno registrsko številko in državo registracije vozila, ter izbrati e-vinjeto za pravilen cestninski razred.

Z dnem nakupa e-vinjete si zagotovite pravico do uporabe vseh avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji za čas veljavnosti e-vinjete, ki je leto dni od nakupa. Če se registrska številka v sistemu e-vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, ki uporablja avtocesto ali hitro cesto, to pomeni, da cestnina ni plačana. Za pravilnost vnosa registrske označbe in izbiro cestninskega razreda je odgovorna uporabnik.

Novost je torej, da letna in polletna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bo uporabnik določil ob nakupu, ter da bo lahko uporabnik, ob odjavi vozila iz prometa, zahteval povračilo neizkoriščene vrednosti letne ali polletne e-vinjete (pod določenimi pogoji).

Obstoječe letne vinjete v obliki nalepke ostanejo veljavne do vključno 31. januarja 2022.

Deluje pa že nova spletna stran https://evinjeta.dars.si/ z vsemi potrebnimi informacijami. Na predhodno navedenem spletnem naslovu je zagotovljeno tudi preverjanje veljavnosti e-vinjete za vaše vozilo.

Vir:

https://evinjeta.dars.si/

http://www.prometni-vestnik.si/vozila-in-vozniki/prihajajo-elektronske-vinjete/