Priprava na zimske razmere

Prehajamo v letni čas, ko bodo dnevi krajši, nižje temperature, pogostejše padavine tudi v obliki snega, megla in led, ter ostale zimske vremenske posebnosti, ki voznikom otežujejo vožnjo.

S tem se bodo spremenile tudi vozne razmere, ki se bodo odražale v slabši vidljivosti, spolzkih cestah, daljši zavorni razdalji in daljšimi potovalnimi časi. Zato je pomembno, da se na vse to pripravimo, tako vozilo kot tudi sami sebe. 

Kot nam je znano je od 15. novembra pa do 15. marca obvezna zimska, ki pa je obvezna tudi v zimskih razmerah pred in po tem datumu. Za zimsko opremo se šteje (Pravilnik o delih in opremi vozil, Ur. l. RS, št. 44/2013, 20. člen): Pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo:

  • zimske pnevmatike na vseh kolesih ali
  • poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona pa vsaj za stalno vklopljeno os.

Priporočljivo je, da pred zimo preverite še akumulator, vse tekočine v vozilu, metlice brisalcev in svetlobna telesa. V tekočino za močenje stekel  je potrebno dodati sredstvo proti zamrzovanju ali pa letno zamenjati z zimsko.

Kot dodatno opremo, pa priporočamo še strgala za stekla, metlico, lopato, pršilo za odmrzovanje ključavnic in stekel, ter lopato. Tudi odeja, poln rezervoar goriva, baterijska svetilka, kakšen dodaten liter zimske tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, vlečna vrv ali trak in  zaganjalni kabli ne bodo odveč.

Poleg opreme vozila, pa se moramo tudi kot voznik ustrezno pripraviti. Predno gremo na planirano pot preverimo  vremenske razmere in napoved  ter informacije o stanju cest na predvideni relaciji. Če so razmere za vožnjo slabe, je smiselno preložiti odhod, sicer pa po potrebi  očistite vozilo in se primerno oblecite (topla oblačila in obutev, pokrivalo, rokavice). Za daljšo vožnjo se oskrbite tudi s hrano in pijačo.

Med samo vožnjo, pa prilagodite hitrost in povečajte varnostno razdaljo razmeram na cesti primerno, spremljajte informacije o stanju na cestah in vremensko napoved.

Več informacij pa lahko najdete na naslednji povezavi:

https://www.promet.si/portal/sl/priprava-na-zimske-razmere.aspx

Varno in srečno v prometu !

Vir: PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE