ALKOHOL IN UDELEŽBA V PROMETU

Spoštovani upokojenci, upokojenke in vsi ostali udeleženci v prometu !

Smo v obdobju izvajanja aktivnosti drugega dela Nacionalne preventivne akcije »ALKOHOL«, ki bo trajala  do 14. novembra. V tem času bo med drugim tudi Policija izvajala poostren nadzor nad upoštevanjem določil Zakona o pravilih v cestnem prometu (ZPrCP), ki prepoveduje  udeležbo v prometu pod vplivom alkohola in jo tudi ustrezno sankcionirana.

Prepričan sem, da veste da:

 • je alkohol legalna droga, ki vpliva na ravnanje udeležence v prometu tudi pri majhnih količinah;
 • vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja, pri nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja;
 • se alkoholiziranosti ne da znižati s svežim zrakom, uživanjem olja, žvečilkami, kavo , ipd., saj je odvisna od razgradnje alkohola v jetrih;
 • je alkohol najbolj problematičen pri voznikih, kjer so tudi posledice prometnih nesreč najtežje, vendar pa je prav tako dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče pri kolesarjih in pešcih in
 • je okoli četrtina prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami in huje poškodovanimi povezana z alkoholom v prometu.

Zaradi alkohola se torej zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje, ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Prav tako, pa je nevarna in prepovedana tudi vožnja pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi. Tudi te snovi, podobno kot alkohol, bistveno poslabšajo zmožnost voznika za varno udeležbo v prometu.

Zato je pomembno, da upoštevate naslednja priporočila:

 • Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola niti drugih psiho-aktivnih zdravil in snovi.
 • Alkohol v prometu je eden glavnih dejavnikov tveganja udeležbe v prometni nesreči.
 • Zavedajte se, da se že s prvim kozarcem alkohola slabšajo vaše psiho-fizične sposobnosti za varno udeležbo v prometu.
 • Ne peljite se z voznikom, ki je užival alkohol, ter ga raje opozorite na tveganje.
 • Tudi pri pešcih in kolesarjih je alkohol dejavnik tveganja, saj je vsako leto nekaj pešcev in kolesarjev, ki so utrpeli hude posledice v prometnih nesrečah zaradi alkohola.
 • Alkohol pomembno vpliva na delovanje naših možganov, ki pri dolgotrajnem uživanju tudi resno ogroža naše zdravje.

Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola so torej prepisane v ZPrCP in so razvidne iz priložene slike.  Iz priložene slike, pa je možno prebrati tudi ključnih pet stereotipov glede vožnje pod vplivom alkohola, ki pa NE DRŽIJO.

Sprejmite trezno odločitev in ne sedite za volan pod vplivom alkohola,  mamil, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi !